26 Kasım 2012 Pazartesi

Ofis binası tasarımı

Çalışma hayatımızın önemli bir bölümünü ofislerde geçiriyoruz.
Ofis tasarımı yaparken;  çalışanların konforu ve verimliliğini artırmak,ergonomik ölçüler,fonksiyonel yerleşim,göz önünde bulundurulmalıdır.Aydınlatmadan ısınmaya,havalandırmadan mobilya seçimine kadar her unsur ofis mimarisi içinde değerlendirilmelidir.
 
Modern ofis tasarımı:Mimari projesi Sonay İlbay Mimarlık tarafından tasarlanan ofis yönetim binası,modern ve yalın çizgilerle dikkati çekiyor.İstanbul Ümraniye'de, 4500 metrekarelik inşaat alanına sahip fabrika yönetim binası,yönetim,proje,teknik koordinasyon birimlerine ofis ve showroom olarak tasarlanmış.
 
Dış cehpe tasarımı:Binanın dış cehpesinde de modern ve yalın çizgiler hakim.Arsanın rantabıl kullanımı,cephelerde alan kaybını önlemek için fazla girinti çıkıntıdan kaçınılmış,Cephelerde dolu-boş dengesi içinde giydirme cehpe tasarlanmış.
İç tasarım:Ofis binası 2 bodrum+zemin kat+3 ofis katından oluşmakta.Bodrum katında depo ve garaj  yer almakta.Giriş katı showroom olarak tasarlanmış.  
 İç mekanın oluşumunda, merdiven ve asansörlerden oluşan çekirdek etrafında yönetici, toplantı odaları ve açık ofis sitemi yer almakta.
 
Showroom:Showroomdaki alçı asma tavan, döşemedeki mermer motifiyle izdüşüm oluşturacak şekilde tasarlanmış. Alçıplak asma tavanın esnek biçimlendirme özelliğiyle gizli aydınlatma oluşturulmuş.
Showroom alanının yarısını oluşturan galeri boşluğu, mekanda ferahlık ve akıcılık sağlamış.
Açık ofis sistemi: Şu anda 70 kişinin çalıştığı binada, ileride personel artışı olabileceği düşüncesiyle tasarım adımları atılarak, açık ofis sisteminde buna göre kablolama, aydınlatma ve havalandırma sistemleri düşünülmüş.
 
Açık ofis sistemleriyle projelendirilmiş iç mekanda, modern mobilyalarla yerleşim yapılmış.Akustik açıdan sesi emdiği,sessiz ortam oluşturduğu için yer döşemesinde halı tercih edilmiş.Tavanlarda ise perforemetal asma tavan kullanılmış.Perfore metal asma tavanlar,modüler ve kolay takılıp-sökülebilme özellikleriyle tavanda yeralan aydınlatma ve havalandırma tesisatlarına ulaşımı kolaylaştırmakta. 60x60 cm ebatınaki metal plakalar arasında aynı modülassyonda,aydınlatma armatürleri ve havalandırma menfezleri yer almış.
Açık ofis-galeri bağlantısıyla mekanın akışkanlığı hedeflenmiştir.
Renk seçimi:
Modern dekorasyonun vazgeçilmez rengi beyaz kullanılmış.. Beyaz renk, mekanı aydınlatarak çalışanlar üzerinde  olumlu bir etki yaratıyor.Modern tasarımlardaki sadeliği ön plana çıkarıyor.Mekanda kullanılan birkaç canlı renk ise, ortama dinamizm kazandırıyor.
Yönetici mekanlarında kullanılan koyu renk ahşap mobilyalar da beyaz renkle kontrast oluşturarak farklı bir uyum sağlanmış.
 
Mobilya seçimi:Yönetici odalarında modern çizgilerde ahşap mobilyalar ve deri koltuklar seçilmiş.Koltuklarda prestij ve dayanıklılık esas alınarak deri tercih edilmiş..Ahşap mobilyalar da yerde kullanılan laminat parkeyle mekana sıcak bir atmosfer kazandırmış.
Açık ofislerde beyaz renkli mobilyalarla aydınlık ve sakin mekanlar oluşturulmuş.


 Pencereler: gün ışığından maksimum fayda sağlamak ve dış mekanla görsel bağlantı kurmak amacıyla az kayıtlı, geniş boyutlarda pivot pencere olarak tasarlanmış.
Kaynak:www.sonayilbay.com






1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel yazı olmuş...